Sig and Jack’s Kitchen: Completed In Period Style!

2013 05 20 Image 01

In this image, we see the kitchen. The pantry pullouts are behind the rolling ladder. The rolling ladder provides access to the storage space high above. The ladder easily rolls side to side, or can be removed and stored out of the way.

Sig loves to bake, thus she chose to use a vintage stove with two ovens. She had two contemporary stoves in her kitchen before the remodel. However, this vintage stove provided her with the capacity she needed without taking up so much space and with much more style.

Sig and Jack clearly understood the concept of stewardship. They also needed a kitchen that was comfortable and convenient to work in. They were able to find the perfect balance with this kitchen/pantry design. It was gratifying to see this kitchen come together in a way that complimented the home so well. It was also a pleasure to work with homeowners who saw their role as stewards, and craftspeople such as Matthew Roman of Roman Design and Mike Edeen of Artisan Woodworks. Together, we all brought this project to its highest and best potential. This kitchen truly represents best practices when designing a new kitchen for a period home.

Here is an image showing Sig opening the refrigerator. This had been where a closet had been located. Before the remodel, the refrigerator sat in the middle of the kitchen and took up a huge amount of space. Relocating the refrigerator into the space where the closet had been opened up a huge amount of space in the kitchen area. The built in refrigerator was designed to look like an icebox. It has two freezer drawers below, with a double door refrigerator above. The door to the basement is on the far right of the refrigerator.

Here is an image showing Sig opening the refrigerator. This had been where a closet had been located. Before the remodel, the refrigerator sat in the middle of the kitchen and took up a huge amount of space. Relocating the refrigerator into the space where the closet had been opened up a huge amount of space in the kitchen area. The built in refrigerator was designed to look like an icebox. It has two freezer drawers below, with a double door refrigerator above. The door to the basement is on the far right of the refrigerator.

Here is another view of the period sink. Sig brought in traditional kitchen furniture to complete her kitchen, such as a baker’s table (seen toward the ice delivery door), a kitchen stool by the sink, and another kitchen work table next to the sink. Her garbage is the white pail with the lid under the sink.

Here is another view of the period sink. Sig brought in traditional kitchen furniture to complete her kitchen, such as a baker’s table (seen toward the ice delivery door), a kitchen stool by the sink, and another kitchen work table next to the sink. Her garbage is the white pail with the lid under the sink.

The area where the wood lift had been located became the pantry storage area. The space was utilized with pullouts and deep drawers below. The rolling ladder provides easy access to the high up storage for those things that are not frequently accessed, but need to be close at hand.

The area where the wood lift had been located became the pantry storage area. The space was utilized with pullouts and deep drawers below. The rolling ladder provides easy access to the high up storage for those things that are not frequently accessed, but need to be close at hand.

Sig and Jack’s Kitchen: Pantry Perfect

Sig and Jack’s new pantry space is clearly more reflective of the period of their house. Since there was no original or historically significant building fabric left, the new pantry was designed to contain all the modern amenities, but reflect the period of the home. The dishwasher, appliance garage, and microwave are all readily available, and yet cleverly concealed from sight. This image shows the pantry looking from the dining room into the kitchen area.

Sig and Jack’s new pantry space is clearly more reflective of the period of their house. Since there was no original or historically significant building fabric left, the new pantry was designed to contain all the modern amenities, but reflect the period of the home. The dishwasher, appliance garage, and microwave are all readily available, and yet cleverly concealed from sight. This image shows the pantry looking from the dining room into the kitchen area.

The dishwasher is completely concealed, but very conveniently located near the sink and by the door to the dining room.

The dishwasher is completely concealed, but very conveniently located near the sink and by the door to the dining room.

A breadboard was included under the appliance garage, providing a place to land things taken out of the microwave. Because there were no toe kicks used during the period of the house, the counter and upper drawers were extended forward. This provided more counter space and an area for toes when working close to the counters without compromising the historic design.

A breadboard was included under the appliance garage, providing a place to land things taken out of the microwave. Because there were no toe kicks used during the period of the house, the counter and upper drawers were extended forward. This provided more counter space and an area for toes when working close to the counters without compromising the historic design.