Sig and Jack’s Kitchen: Restoration Plans

2011 11 09 Image 01These drawings show the conceptual plans as illustrated by Matthew Roman, of Roman Design LLC. Matthew and I often work together on the designs for historic kitchens, exchanging ideas and researching information to create designs reflective of a specific period. Because Sig and Jack’s kitchen had a butler’s pantry between the kitchen and the dining room, the cabinetry was designed to be reflective of what such a space might have looked like, based on research on known cabinetry designs in similar homes within the early 1900’s. Yet hidden within this butler’s pantry are such modern ameneties as a dishwasher, and space for larger appliances such as the microwave. All modern amenities are convenient, but hidden out of sight.

2011 11 09 Image 02On the south wall of the pantry, glass cupboards were incorporated, hidden undermount task lighting was tucked under the upper cabinetry, and plenty of storage was incorporated. Because toe kicks were not typically seen in cabinets of this period, the counter and bank of drawers were pulled forward to provide both extra work surface and drawer storage, but space for feet below. The space in the butler’s pantry is now beautiful, functional, and absolutely timeless in this 1908 home.

2011 11 09 Image 03Sig and Jack’s kitchen space is very special indeed. Early kitchens did not have the fitted cabinetry as we now are used to seeing. They usually had free standing kitchen furniture, such as a work table, a sink that was either on legs or wall hung with exposed pipes, a food pantry space, and an icebox.

No one had ever built cabinetry into Sig and Jack’s kitchen! It was still a stove room, and the south wall of the kitchen consisted of the door to the basement, a closet that Jack had built storage shelves into, and a wood lift space. The hand cranked mechanics for the wood lift are still in the basement!

Since research indicated that built in iceboxes were sometimes included in kitchens in the early 1900’s, we designed the refrigerator into the wall to save space. Sig and Jack’s refrigerator is a liebherr that can be completely hidden behind a custom front. It is vented out the back into the basement.

Pantry storage was created by opening up the wall where the wood lift had been and utilizing that space. Matthew designed very efficient pull outs to maximize the storage space to it’s fullest.

For work surface, Sig found a lovely enamel topped kitchen work table that fits perfectly in the room, thus bringing in the free standing kitchen furniture concept.

Bookmark the permalink.